Esettanulmányok

 • Létesítmény mérete: 19 000 m2
 • Környezet: Gyártás, Raktár
 • Hőmérséklet tartomány: 20-40°C
 • Könnyű testreszabhatóság
 • Előző világítás: 400W HID, 58W T8
 • Éves megtakarítás: 240 000 kWh
 • Éves megtakarítás arány: 83,5%
 • Karbantartás megtakarítás: 6000 EUR/év
 • Megtérülés: <2 év
 • Létesítmény mérete: 24 587 m2
 • Környezet: Logisztika, Raktár
 • Hőmérséklet tartomány: 20-40°C
 • Műszakok száma: 2-3
 • Előző világítás: 400W HID, 58W T8
 • Éves megtakarítás: 356 237 kWh
 • Éves megtakarítás arány: 85,4%
 • Karbantartás megtakarítás: 8000 EUR/év
 • Megtérülés: <2 év

Kienle + Spiess

A Kienle + Spiess a korábbi világítást a Digital Lumens Intelligens LED-el váltja ki, és ezzel több, mint 80%-al csökkenti az energia költséget

A Kienle + Spiess Hungary Kft. az Európában piacvezető Kienle + Spiess elektroacél feldolgozó csoport tagja. Tokodi telephelyén immár több mint 10 éve villanymotorok álló- illetve forgórészeit gyártja.

LÉTESÍTMÉNY HELYE:
Tokod, Magyarország
PARTNER:
BenDal
LÉTESÍTMÉNY TÍPUSA:
Gyártás / Raktározás
KORÁBBI VILÁGÍTÁS:
Fémhalogén, fénycső
DIGITAL LUMENS MEGOLDÁS:
DLE Digital Lumens LED lámpatestek LightRules® világítás vezérlő és üzleti intelligencia szoftverrel
VILÁGÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ENERGIA MEGTAKARÍTÁS:
83,5%
ÉVES KARBANTARTÁS MEGTAKARÍTÁS:
€6 000

ELŐZMÉNYEK:

A Kienle + Spiess már jó ideje tervezte a világításkorszerűsítést. A tokodi gyárban magas volt az energiafogyasztás, a fényviszonyok nem voltak megfelelőek, emellett a régi rendszer gyakori karbantartása a termelést hátráltatta. A csapat számos világítási lehetőséget felmért, és végül arra jutott, hogy a LightRules® és a Digital Lumens Intelligens LED világítási rendszere nyújtja a legjobb lehetőséget a munkafolyamat modernizáció, a hatékonyság, a termelékenység, valamint a dolgozói biztonság és kényelem növelésére.

MIÉRT A DIGITAL LUMENS?

A LED technológiából adódó, nyilvánvaló előnyökön túl, a Kienle + Spiess a beépített fényérzékelők által hasznosítani tudta a beszűrődő napfényt, illetve jelenlét érzékelők segítségével lehetővé vált, hogy a világítótestek csak ott, akkor és olyan fényerővel világítsanak, ahol és amikor szükség van rá, így további megtakarítások mellett biztosítva a megfelelő fényviszonyokat.
Azonnali előny: energia hatékonyság intelligens vezérlés segítségével
A megtakarítás mértéke az első három hónapban meghaladta a 80%-ot, az első félévben a Digital Lumens rendszere pedig több mint 120 000 kWh megtakarítást nyújtott az előző világítási rendszerhez képest.

A megtakarítást a Digital Lumens precíz lámpatest vezérlése biztosította, amely a progresszív dimmelés és feladat összehangolás alkalmazásával lehetővé tette, hogy a fényviszonyok automatikusan napról-napra, óráról- órára, lámpatestről-lámpatestre legyenek szabályozva, ezáltal maximalizálva a megtakarítást és a kényelmet. Ez a szabályozhatóság egyéni beállításokat is lehetővé tett a különböző jellegű munkaterületeken, úgy mint a raktározás és a gyártás.
A LightRules® hatás: példátlan rálátás
A Kienle + Spiess többet várt el a világításkorszerűsítéstől az energiahatékonyságnál, és a Digital Lumens világítás vezérlő és üzleti intelligencia platform segítségével további előnyöket tudott elkönyvelni.

A lámpatestek teljes körű szabályozhatóságán és programozhatóságán túlmenően, a LightRules jelentések hozzásegítették a csapatot, hogy jobban megértsék a kihasználtság trendeket, és hogy a jelentések alapján új szabályokat hozzanak létre, amelyek még testre szabottabbá tették a világítást. Az eredmény a rendszer kiépítése utáni három hónapban több mint 65 000 kWh megtakarítás lett.

A LightRules segítségével megvalósított fejlesztések többek között:
 • A gyorsan mozgó targoncák zökkenőmentes munkájának és egy biztonságos, jól megvilágított környezet megteremtésének érdekében némely lámpák felkapcsolási sebessége le lett csökkentve 3 másodpercről 1 másodpercre.
 • A világítás minőség és a dolgozói kényelem fokozása érdekében a raktárhelyiségekben a lekapcsolási sebesség meg lett növelve 2 másodpercről 15 másodpercre, a gyártási részen pedig 6 másodpercről 60 másodpercre. Az így megnövekedett energiahasználat ellensúlyozása érdekében csökkentve lett a dimming késleltetés és alacsonyabb aktív világítás szint lett beállítva. Ennek eredményeképpen további megtakarítások várhatóak
 • Az első három hónapban mért kihasználtság trend és energiahasználat adatai alapján, a nappali fényhasznosítás beállításoknak és az utólagos finomhangolásoknak köszönhetően, a megtakarítások mértéke két héten belül a kezdeti 80%-ról 83%-ra emelkedett.

HOSSZÚ TÁVÚ ÉRTÉK:

RÁLÁTÁS ÉS VEZÉRELHETŐSÉG
A Digital Lumens intelligens LED rendszer mérései és a LightRules jelentései alapján, a Kienle + Spiess egyedi kihasználtság trendeket azonosított be, és további finomhangolásokat végzett a megtakarítások céljából.
BIZTONSÁG ÉS KÉNYELEM
A Kienle + Spiess a Digital Lumens progresszív dimming és feladat összehangolás funkcionalitást kihasználva, minőségbeli javításokat eszközölt a munkavállalók részére a jobban megvilágított, biztonságosabb munkaterületek, és testre szabottabb feladat orientált világítási szintek révén.
MEGTAKARÍTÁSOK
A Kienle + Spiess 83,5% világítással kapcsolatos energiaköltség csökkenést realizált, illetve a termelékenységet hátráltató költséges karbantartási munkálatok kiküszöbölésével, több mint 6000 € megtakarítást ért el éves szinten.

Tudja meg, hogyan növelheti az Ön létesítményének a hatékonyságát.

Schneider Electric

Az első három fejlesztési ütem után a Schneider Ceelog 85%-os energia megtakarítást ért el a korábbi világítási rendszerhez képest.

A Schneider Electric logisztikai és elosztó központja 85%-ot takarít meg az éves világítási energiaköltségekben.

LÉTESÍTMÉNY HELYE:
Szigetszentmiklós, Magyarország
PARTNER:
BenDal
LÉTESÍTMÉNY TÍPUSA:
Logisztikai és elosztó központ
KORÁBBI VILÁGÍTÁS:
Fémhalogén, fénycső
DIGITAL LUMENS MEGOLDÁS:
DLE intelligens LED lámpatestek intelligens világításvezérléssel
VILÁGÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ENERGIA MEGTAKARÍTÁS:
85%
ÉVES KARBANTARTÁS MEGTAKARÍTÁS:
€8 000

ELŐZMÉNYEK

A Schneider Electric globális energiagazdálkodási és automatizálási vállalat részét képező, magyarországi Schneider Ceelog logisztikai és elosztó központ létesítménygazdálkodási csoportja tisztában volt azzal, hogy hatékonyabb világítási megoldásra van szükségük. Abban az időben, a Schneider Ceelog 9870 m2-es épülete HID 400W és fluoreszcens 2x58W fényszórókkal volt megvilágítva, amelyek alacsony hatékonyság mellett, gyenge megvilágítási körülményeket produkáltak, és gyakori karbantartást igényeltek, ami hátráltatta a termelékenységet. A Schneider Ceelog épületgazdálkodási csapata kiváló minőségű világítási megoldást keresett, amely az energiatakarékosság növelése mellett, javítja a világítás minőségét, és kevesebb karbantartást igényel, mint a jelenlegi rendszerük.

MIÉRT A DIGITAL LUMENS?

A Digital Lumens intelligens LED lámpatestei és az intelligens világításvezérlő szoftver tökéletesen illeszkednek a Schneider egyik fő célkitűzéséhez, ami az energiagazdálkodás digitalizációja az összes létesítményükben. Mivel az intelligens LED lámpatesteket érzékelők vezérlik, a kihasználtság szint beállításai révén jelentős energia megtakarítást eredményeznek. A Digital Lumens intelligens világításvezérlő szoftver és az intelligens LED lámpatestek együttes alkalmazásával további megtakarítások érhetők el, a területek jellegének, a napszaknak és egyebeknek megfelelő világítási beállítások testreszabása által.

AZ EREDMÉNYEK


A négy ütem során a Schneider Ceelog-ban intelligens szoftver által vezérelt DLE-18-W és DLE-24-W lámpatestek lettek felszerelve. Az első három ütem befejezésével a Schneider Ceelog 85%-os energia megtakarítást ért el korábbi világítási rendszeréhez képest.
A Digital Lumens intelligens világításvezérlésével a Schneider Ceelog csapata olyan fejlett világítási stratégiákat tudott alkalmazni, mint például a feladat összehangolás, a progresszív dimmelés és a napfény hasznosítás a létesítmény egész területén. A progresszív dimmelés és a világítási beállítások a létesítmény különböző jellegű területei szerint lettek testre szabva: a raktárterületekre rövidebb aktív idő és gyorsabb dimmelés lett beállítva, míg az összeszerelési és szállítási területeken hosszabb aktív idő és lassabb tempójú dimmelés.
A Schneider Ceelog a nappali fényhasznosítás révén 30,8%-os költségcsökkentést valósított meg. A nyári időszakban, a nappali fényhasznosítással a létesítményben 50% -os energia megtakarítás is elérhető.
Az energia megtakarítás és a hatékonyság növekedése mellett a Digital Lumens világítási rendszer felszerelése hozzájárult a Schneider Ceelog karbantartási költségeinek a csökkentéséhez is. A DLE intelligens lámpatestek úgy lettek kifejlesztve, hogy a legmagasabb igényeket támasztó környezetekben is kitűnően teljesítenek, ezáltal 8000 eurót takarítva meg a Schneider Ceelog éves karbantartási költségein.

A SZÁMOKON TÚL

A DLE világítótestek telepítésével a Schneider Ceelog létesítménye könnyen bővíthető további ipari IoT (IIoT) alkalmazásokkal, úgymint a létesítmény- és környezet felügyelet, a fogyasztásmérés, a testre szabható riasztások, és így tovább.
Megnövekedett dolgozói biztonság és kényelem a különféle munkaterületeknek és a feladat-alapú világítási szinteknek megfelelő beállításoknak köszönhetően.
A világítási rendszer által készített jelentések részletes információkat tartalmaznak a gyalogos forgalomról és a kihasználtság alakulásáról az épület egészében, ezáltal lehetővé téve a világítási beállítások további finomhangolását.

Tudja meg, hogyan növelheti az Ön létesítményének a hatékonyságát.